COĞRAFYA NEDİR
Coğrafya; yeryüzünü tasvir eden, insan ve coğrafi çevre arasındaki karşılıklı ilişkileri, bitki ve hayvan topluluklarının farklı dağılışını, nüfusu ve nüfusun dağılışını ,doğa olaylarını ve doğa olaylarından kaynaklanan değişmeleri,iklimi ve iklime bağlı bitki örtüsünü inceleyen fen bilimi ile sosyal bilim arasında köprü görevi gören bir bilimdir.
Coğrafya; insan ile onun yaşadığı mekan ( çevre ) arasındaki dağılış, karşılaştırma ve nedensellik ilkeleri doğrultusunda araştıran ve sonuçlar ortaya koyan bir bilimdir.
Coğrafya; insan ile iç içe olan sorularla öğrenme ve anahtar soru sorma sanatıdır. Bazı yeteneklerin gelişimini ve kavramların anlaşılmasını içerir.
Coğrafya; dünyanın veya herhangi bir ülkenin en yüksek dağını, en uzun akarsuyunu, en kalabalık şehrini bilmek , yerlerin isimlerini ezberleme ya da bunları dünya üzerinde nerede olduklarını göstermek değildir.
Coğrafya; sadece dünyanın yüzeyini değil dünya ile birlikte insanı ele alan bir bilimdir.
Coğrafyanın Amacı; ilişkilerin hem insan hem de mekan gözetilerek sürdürülmesini, insanın mekanla dost olmasını sağlamaktır. İnsanın çevre ile etkileşimi hakkında bir anlayış geliştirme becerisidir. Yerlerin isimlerini, lokasyonlarını ve özelliklerini bilmek coğrafyanın temelini oluşturan unsurlardır.
NEDEN COĞRAFYA ÖĞRENİYORUZ
Coğrafya yurt sevgisi, çevre bilinci, dünyanın yaşanabilirliği yanında göçleri, doğal sorunları, tarımı, sanayiyi, turizmi, yerel ve ülke genelini ilgilendiren sorunları ve planlamaları öğretir. Coğrafi bilgiler sayesinde çevre, toplum hayatı,ekonomi , kültür gibi konuları da öğrenmiş oluruz. Bu sebeple coğrafyayı öğrenmeliyiz ve öğretmeliyiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder